4 redenen waarom je je huis wilt opruimen

Ben jij ook zo klaar met de winter? Kun je niet wachten op het voorjaar? Als ik aan het voorjaar denk, dan denk ik aan: lekker naar buiten en een fris en opgeruimd huis. Maar het is geen voorjaar, het regent buiten en we zitten vooral binnen. Waarom zouden we onze tijd binnen dan niet besteden aan het opruimen en ‘ontspullen’ van ons huis? Als het straks voorjaar is dan gooien we lekker alle ramen open en gaan we weer naar buiten.

Voordelen:

 • Minder spullen geeft rust en overzicht in je hoofd
 • Je krijgt er een voldaan gevoel van
 • Het motiveert je om juist MINDER spullen te kopen en daardoor bespaar je geld
 • Minder spullen betekent minder opruimen en dus meer tijd

Waarmee begin je?

Met 3 dozen. 1 voor spullen die je weg moet gooien, 1 voor spullen die naar de kringloop kunnen en 1 voor spullen die mogen blijven en een plekje moeten krijgen.

Vervolgens maak je een lijst met alle ruimtes in je huis. Zoals: badkamer, keuken, kamer enz…

Dan ga je per kamer alle spullen uitzoeken en deze in de dozen stoppen. Alles wat in de doos ‘spullen die mogen blijven’ zit, dat krijgt een nieuw plekje en de rest kan weg. In ieder huis zijn spullen te vinden die weg kunnen. Bijvoorbeeld:

 • Oude handdoeken
 • Boeken die uitgelezen zijn 
 • Bakjes zonder deksels
 • Keukenbenodigdheden in de bestekbak die niet gebruikt worden
 • Lege batterijen
 • Post waar niets meer mee gedaan hoeft te worden
 • Woondecoratie die niet meer gebruikt wordt
 • Oude make-up
 • Kleding met gaten
 • Etenswaren waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken

De gouden regel is: ‘’Wanneer je een jaar iets niet hebt gebruikt, dan kan het weg.”

Wanneer je hele huis netjes en geordend is, dan denk je wel drie keer na voordat je vanuit de winkel weer allerlei te dure troep je huis binnenhaalt. Vaak geven we teveel geld uit aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn en vergeten we dat we daarvoor heel wat uurtjes hebben gewerkt. Door meer na te denken over wat je koopt en wat je echt nodig hebt, bespaar je meer geld. Dat kun je dan weer uitgeven aan iets wat je echt graag wilt hebben in plaats van allerlei onnodige losse dingen.

Tip: ga geen kleding kopen in de sale. Je gaat dan items kopen omdat ze goedkoop zijn en (vaak) niet omdat je ze nodig hebt. Tenzij je toevallig iets vindt wat je wel echt nodig hebt. Koop een aantal goede en tijdloze items die langer meegaan, daar heb je veel meer aan.

Nou mag je van mij eigenlijk wel verwachten dat ik dit zelf allemaal keurig op orde heb hè? Nou ik zal je uit die droom helpen, dat is natuurlijk niet zo. Ook ik ga met bovenstaande aan de slag en alle spullen weer eens uitzoeken. Want ook hier is het afgelopen jaar weer genoeg het huis binnengekomen wat helemaal niet nodig is. Vorig jaar heb ik samen met nog een paar mensen op de rommelmarkt in Zalk gestaan. Dat is echt een aanrader. Het is heel gezellig en je verkoopt heel veel spullen die je zelf niet meer nodig hebt, maar een ander misschien wel goed kan gebruiken. Zo ben ik dus al wel een hoop spullen kwijtgeraakt, dat scheelt me nu weer. Als je het bijhoudt heb je veel minder werk en spullen.

Nu ik dit schrijf krijg ik zelf ook zin om aan de slag te gaan. Ik ga morgen beginnen! Jij ook?

Succes!

Liefs Tina

2 gedachtes op “4 redenen waarom je je huis wilt opruimen”

 1. Jeannette knipmeijer

  Dat zijn goede tips Tina!! Ik ben vorige week met de zolder begonnen omdat er een verbouwing aan zit te komen.

  1. Tina van Dijk

   Dankjewel Jeannette! Wat goed dat je begonnen bent! Lekker is dat hé? Veel succes ook met de verbouwing straks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *