Lekker gezond in de buitenlucht

Betaalbaar dagje uit met kinderen

De vakantie komt eraan. Voor veel gezinnen is dit een dure periode. De kinderen zijn een aantal weken thuis en dan wil je natuurlijk ook graag wat leuks met ze doen. Pretparken zijn soms onbetaalbaar om met een gezin naartoe te gaan. Máár het hoeft niet altijd groot en duur te zijn om het leuk te hebben. En juist met de kleinere en gewone dingen leren je kinderen te waarderen wat ze hebben en krijgen. Ik heb een aantal betaalbare activiteiten voor jullie opgezocht.

1. Bloemen plukken 

In de lente en zomer kun je met je kinderen bij boerderij de Huppe in de pluktuin bloemen plukken. De kosten hiervoor zijn €5,- per bos bloemen. Verder kun je er lekker buiten een kopje koffie of thee drinken met appelgebak of een boeren ijsje kopen. Er valt veel te beleven. Er zijn dieren en enkele speeltoestellen. Ook kun je lekker rondstruinen in de landwinkel of bij Hout & Zo.

www.dehuppe.nl

Ook een hele mooie optie is de Buytenhof. Helaas is dit wat verder weg. Ook hier heb je een prachtige pluktuin en kun je voor €4,- zelf je boeket samenstellen. Voor kinderen is het €2,50 per samengesteld boeket. Ook heb je hier een moestuin, kruidentuin en boerderijwinkel.

www.debuytenhof.nl

2. Aardbeien plukken

Bij Kalter Aardbeien in IJsselmuiden kun je samen met je kinderen je eigen aardbeien plukken. Erg leuk voor de kinderen om zo op een speelse manier met gezond eten bezig te zijn. De kinderen kunnen ook spelen in de moestuin of de leuke varkentjes aaien. Zelf kun je als ouder lekker rustig een kopje koffie drinken met daarbij een aardbeientaartje.

www.kalteraardbeien.nl

3. Laarzenpad de Wieden

Lekker met je laarzen door het rietland struinen? Een avontuur voor de kinderen. Onderweg steek je met een paar trekpondjes het water over. Je komt door een stukje moerasbos en open hooilanden. En het is helemaal gratis. Hoe leuk is dat? Neem een lekkere lunch mee en je kinderen hebben een fantastische dag. Ook kun je nog het vlonderpad kiezen. Alle activiteiten staan op onderstaande site.

www.natuurmonumenten.nl

4. De Drentse Koe

Leuke speelboerderij. Er zijn diverse speeltoestellen, springkussens, traptrekkers en mammoetskelters. Ook is er een grote zandbak, kabelbaan en een dierenweide met konijnen, geiten, ezels, pony’s en kippen. Ook is er de mogelijkheid om binnen in de verwarmde speelschuur te spelen. Ook las ik op de website dat er een maisdoolhof is, super leuk! Dit zit bij de prijs inbegrepen en je kunt er ook laarzen lenen. De kosten voor kinderen van 1 t/m 3 jaar zijn €5,- en voor kinderen van 4 t/m 16 jaar €7,50. Voor de ouders kost het €3,50.

www.drentsekoe.nl

5. Sallands maisdoolhof

Ook hier weer een maisdoolhof. Een erg leuke buitenactiviteit. Je kunt er een speurtocht doen of een kijkje nemen in de reusachtige uitkijktoren in het middelpunt van het doolhof. Er is een speelweide en een zandbak incl. speelgoed. Het leuke aan deze locatie is dat je je eigen picknickspullen mag meenemen. Bij veel locaties is dat namelijk niet zo en vaak drukt dat de prijs behoorlijk omhoog, wanneer je er met een gezin moet eten. De entreeprijs is hier €3,50 p.p. Kinderen van 0 t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen. Let op! Je kunt hier niet met je pinpas betalen. Voor de openingstijden: kijk even goed op de site, buiten het hoofdseizoen om zijn ze niet op alle dagen geopend.

www.grootsallandsmaisdoolhof.nl

6. Speelgoedmuseum Deventer

Dit is ook hartstikke leuk! Allerlei leuk speelgoed, bijzondere poppen, prachtige poppenhuizen, treinen, verschillende soorten mechanisch speelgoed, bordspellen en games; dit museum heeft het allemaal! De entreeprijs is voor volwassenen €5,- en voor kinderen van 4 t/m 18 jaar €2,-. Voor kinderen van 0 t/m 3 jaar is het gratis. Even een belangrijk punt: dit museum bevindt zich in een monumentaal pand en is hierdoor helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of van een rolstoel gebruik maken!

www.speelgoedmuseumdeventer.nl

7. Boerderij Roke´s erf

Dit is ook super leuk, een boerderij waar je diverse activiteiten kunt doen. De boerderij ligt in de omgeving van Ommen. Je kunt o.a. het klompenpad lopen, een leuke activiteit voor iedereen die het boerenleven van dichtbij wil meemaken. Klompen wijzen de weg op dit actieve pad, dwars door stallen, boerentuinen, het boerenerf en het naastgelegen boerenbos. Onderweg is er van alles te zien en te doen. Voor de kinderen is er een stro-speel-schuur. De lengte van het klompenpad is 1,5 km.

Ook hier is een maisdoolhof. En je kunt er boerengolf spelen, een leuk spel voor jong en oud. Het spel loopt door het boerenbos, grenzend aan het boerenerf. Iedere keer kom je een ‘boshole’ tegen om in te slaan, maar ook kom je de hindernissen van het bos tegen. Tijdens het boerenbosgolf loop je over het natuur-doe-pad. De entreeprijzen zijn: voor 1 activiteit €3,- per persoon, voor 2 activiteiten €4,- per persoon en voor 3 activiteiten €5,- per persoon.

www.rokeserf.nl

8. Fietsen op de Veluwe

Op internet las ik dat je op de Veluwe gratis gebruik kunt maken van de witte fietsen. Ideaal dus. Geen gesleep met fietsen! Ook zijn er fietsen voor kinderen (zonder zijwieltjes) en er zijn fietsen met kinderzitjes voor- of achterop. Ga met een gezellige groep, neem wat te eten mee en je hebt een topdag. Kijk voor meer informatie even op:

www.hogeveluwe.nl

9. Bootjes kijken

Wil je niet te ver weg, maar toch even iets leuks doen? Ga lekker bij een haventje zitten, neem lekkere broodjes mee en ga bootjes kijken. Misschien kun je zelfs wat vishengels meenemen en gaan vissen. (Let er wel goed op of je er zonder vergunning mag vissen, de boetes hiervoor zijn erg duur!)

10. Schaapskooi Ruinen

Het is ook superleuk voor de kinderen om schaapjes te kijken. De schapen vertrekken om 9.30 uur naar de heide en komen om 17.00 uur weer terug.

http://www.schaapskudderuinen.nl
 
11. Indianenbos Ermelo

In het bos bij Ermelo bevindt zich het indianendorp met vrije toegang tot de speelweide met speeltoestellen en een trimbaan.

http://www.ermelobuitenleven.nl  (zoek dan even op indianenbos).

12. Boomkroonpad

Dit wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen. Ook vind je bij het buitencentrum het speelbos Lorken. De entree is voor volwassenen €4,50 en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar €2,25. Tip: bestel je kaarten vooraf online, je krijgt dan korting!

www.staatsbosbeheer.nl (zoek dan op boomkroonpad), of zoek het op Facebook op.

13. Tierpark Nordhorn

Dit is een dierentuin in Duitsland, het is iets verder rijden dan Emmen. Het scheelt behoorlijk in de prijs. In Nederland betaal je bijvoorbeeld voor kinderen van 3 t/m 9 jaar al €23,-. In Nordhorn betaal je voor een volwassene €9,50 en voor kinderen van 4 t/m 16 jaar betaal je €5,50. Kinderen jonger dan 4 jaar zijn gratis.

www.dierentuin-nordhorn.nl

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben! Ik wil jullie samen met jullie kinderen alvast een prettige vakantie wensen. Maak er wat leuks van! Laten jullie het me even weten als jullie bij één van de bovenstaande locaties zijn geweest en wat jullie ervan vonden? Dat zou ik erg leuk vinden.

Liefs Tina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *