Mooie braadpan

Goedkoop gezond eten

Hoi lieve lezers,

Zelf wil ik graag wat gezonder gaan eten. Wij eten best gezond naar mijn idee, maar als ik dan mensen hoor die zonder pakjes koken dan denk ik: ”Oké, misschien moet ik toch maar eens mijn kookkunsten onder de loep gaan nemen.” Zelf eet ik ook veel te weinig fruit. Groente eet ik wel, maar dat zou ook wel wat meer mogen. Fruit vind ik best lekker, maar wanneer ik druk ben en trek heb, dan pak ik uit gemakzucht sneller even een koekje dan dat ik fruit ga klaarmaken. Veel mensen vinden ‘gezond eten’ ook duur. Veel gezonde artikelen zijn inderdaad ook duurder. Ergens op internet las ik dat mensen vroeger veel meer geld aan eten uitgaven. Tegenwoordig hebben we andere prioriteiten voor ons geld. Bijv. onze abonnementen en telefoons. Terwijl gezond eten een investering is voor je lichaam. Ik ben absoluut geen gezondheidsgoeroe, dus dit is voor mij ook nieuw. Maar ik vind het interessant en wil me er wat meer in gaan verdiepen. Dus we gaan het samen doen. Nu heb ik enkele tips bij elkaar gezocht, waar we mee kunnen gaan beginnen om zo toch betaalbaar gezond te gaan eten.

 • Maak altijd een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je teveel meeneemt. Wat je bespaart op boodschappen die niet nodig zijn, dat kun je weer uitgeven aan fruit en groente.
 • Maak voor een hele week een planning voor wat je gaat eten. Omdat wij met z’n tweeën zijn, moet ik veel te vaak eten weggooien. En vaak denk ik dan wel: ”Oh, dit is niet goed, mensen in andere landen lijden honger en ik gooi zomaar eten weg.” Maar vervolgens denk je weer: ”Ach, er komt toch niks meer van terecht deze week.” Als je een weekschema maakt, dan kun je dingen misschien vaker gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld altijd teveel groente. Nu wil ik dus gaan proberen om die groente de volgende dag in een gerecht te verwerken.
 • Ga naar de markt, daar kun je vaak goedkoop groente en fruit scoren. Ik ben zelf erg fan van de markt, omdat ik het gewoon leuk en gezellig vind. Leuk sfeertje. Voor de mensen die echt heel goedkoop groente en fruit willen scoren, ga dan op zaterdag om half 5 naar een markt bij je in de buurt en je kunt producten voor een hele lage prijs kopen. Marktkooplieden willen voor het weekend ook graag van hun producten af en bieden het op zaterdag aan het einde van de dag vaak heel goedkoop aan.
 • Voorgesneden groente in de supermarkt is vaak duurder. Koop dus groenten die je zelf nog moet snijden. Dat is bij meerdere producten zo, bijvoorbeeld ook bij kaas. Heb je geraspte kaas nodig? Koop dan gewoon een stukje kaas. In verhouding is dat veel goedkoper dan een zakje geraspte kaas.
 • Koop seizoensgroenten, veel goedkoper dan wanneer het uit een ander land moet worden geïmporteerd, omdat het in ons land nog niet kan groeien. Heb je een grote vriezer? Koop dan iets meer, even kort blancheren (korte tijd koken) en dan invriezen. Om precies te kunnen zien welke groenten bij welk seizoen horen, check deze link: http://www.velt.nu/sites/files/content/documenten/groentekalender.pdf
 • Kijk aan het begin van de week de folders na en stel aan de hand van de aanbiedingen maaltijden samen. Zo eet je altijd lekker en hetzelfde wat je normaal eet, alleen je eet het op de juiste tijd, wanneer het in de aanbieding is.
 • Koop voor smoothies bevroren fruit uit de supermarkt. Het schijnt best goed te zijn en voor een smoothie een prima optie.
 • Probeer je supermarkt bezoekjes in te plannen wanneer je wat meer tijd hebt. Wanneer je heel druk bent en net uit je werk komt en gehaast nog even naar de supermarkt moet voor eten, dan denk je veel makkelijker en gooi je zo wat in je karretje. Zo gaat dat bij mij tenminste wel. Wanneer je meer tijd hebt, dan doe je bewuster boodschappen en denk je veel meer na over wat gezond of goedkoop is.
 • Let op producten die bijna over de datum zijn. Meestal zit er dan een kortingssticker op. De producten zijn meestal nog prima te eten. Als je bijvoorbeeld fruit hebt wat bijna op de datum is, dan kun je het gerust nog kopen en er bijvoorbeeld een smoothie van maken. Heel voedzaam en goedkoop, doordat het is afgeprijsd.
 • Koop geen dure ”gezonde” sapjes in de supermarkt, maar maak lekker zelf een versgeperste jus d´orange of maak een lekkere smoothie. Veel gezonder en goedkoper. Vaak staan er allerlei gezonde termen op deze sapjes, maar zit er van alles in en betaal je er een forse prijs voor.
 • Kies voor voedzame producten, zoals bijvoorbeeld noten of fijn volkoren brood in plaats van wit brood. Ook broccoli is heel voedzaam. Maar ook peulvruchten zijn ontzettend goedkoop en heel voedzaam.
 • Op de markt of in Turkse winkels kun je vaak heel goedkoop kruiden kopen. Veel goedkoper dan in de supermarkt.
 • Wat nog veel leuker is dan het kopen in een winkel: maak je eigen kruidentuintje. Dat kan heel simpel. Gewoon kruiden of groenten in potten verbouwen. Dat is veel goedkoper dan de kruiden in de supermarkt kopen.

Hier nog even een goedkope en lekkere maaltijd die ik vandaag van iemand getipt kreeg:

Courgette pasta

Voor 4 personen ben je 3 courgettes nodig.

 • Was de courgette en schaaf er dunne sliertjes van.
 • Snipper een uitje en doe er een beetje knoflook (kun je zelf verbouwen) door.
 • Voeg een paar tomaatjes toe en wok ze even mee.
 • Voeg pesto toe en meng het geheel.
 • Rooster pijnboompitten in een pan en voeg ook deze daarna toe.

Ik ga ook proberen om wat bewuster te koken en boodschappen te doen. Dit is voor mij een leuke uitdaging. Ik doe altijd mijn best om wat lekkers op tafel te krijgen. Maar het lijkt me ook weleens leuk om een keer zonder pakjes te koken. Dat doe ik eigenlijk nooit, omdat ik daar geen tijd voor heb (of geen tijd voor vrijmaak). Wat zou het zijn? Dus we gaan gezonder koken en eten en ik vind het een leuke uitdaging om dat zo goedkoop mogelijk te doen. Ik wil jullie daar ook graag tips voor geven, omdat het voor sommige gezinnen misschien best weleens moeilijk is om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten, voor een betaalbare prijs. Omdat ik dus veel te weinig fruit eet en dat van mezelf wel meer moet eten, heb ik een blender gekocht om smoothies te maken. Ik heb nog een leuk boekje met recepten voor smoothies, dus ik ga elke week een recept met jullie delen.

Liefs Tina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *