Wat doen we met onze tijd?

Tijd voor jezelf

Je agenda sleept je van afspraak naar afspraak en de weken razen aan je voorbij. Maar hé, wie is hier nu de baas, jij of je agenda? Veel mensen komen tijd tekort, doordat we leven in een tijd waarin we veel mogelijkheden hebben. We willen ontzettend veel, maar vergeten soms onszelf rust te gunnen. Rust is ontzettend belangrijk, maar soms is het lastig om jezelf ook daadwerkelijk die rust te geven, want je wilt nog zoveel. Doordat we zo druk zijn, hebben we minder oog voor al het mooie om ons heen. We vliegen van A naar B en het liefst zo snel mogelijk. Door even tijd voor onszelf te nemen (ook al is het maar een kwartiertje) kom je even tot rust. Hierdoor ga je vanzelf meer genieten van de kleine dingen in het leven en dan zullen ze ongetwijfeld waardevol voor je gaan worden.

Pauze

Geef jezelf altijd een pauze, ook al ben je thuis aan het werk. Spreek met jezelf een tijd af, bijvoorbeeld: ik neem nu een halfuur koffiepauze. Dit voorkomt dat je even snel een kop koffie achterover slaat en vervolgens weer verder vliegt. Ga niet tussen bergen wasgoed koffiedrinken, zo kom je niet tot rust, want je ziet altijd werk of gaat ondertussen misschien weer verder met waar je mee bezig was. Werk je vanuit huis? Ga dan niet achter je bureau koffiedrinken, maar kies even voor een plek waar je niet aan je werk wordt herinnerd. Of neem je eens voor om een avond niets te doen. Schrijf dit ook echt op in je agenda en doe die avond alleen maar dingen die jij leuk vindt. Niets doen is ook belangrijk, zo kom je tot rust en kun je daarna weer met veel energie verder.

Even zonder telefoon

Probeer je telefoon eens een avondje weg te leggen. Geloof me, ik weet hoe moeilijk dat is. Zelf durf ik gerust te zeggen dat ik verslaafd ben aan mijn telefoon. Het apparaatje wijkt dan ook geen dag van mijn zijde. Een tijd geleden heb ik een week zonder social media en WhatsApp geleefd en dat was een stuk rustiger. Toen de week voorbij was en ik van mezelf weer op social media mocht, bracht ik weer vele uurtjes op het apparaatje door. Heel apart, wanneer ik van mezelf een week niet op social media mag, dan lukt me dat gewoon en wanneer ik er wel op mag, dan kan ik het niet beperken tot bijvoorbeeld een uur per dag. De beste manier is dus om met jezelf een tijd af te spreken, bijvoorbeeld: ik ga de hele avond niet op mijn telefoon en leg deze dus ook weg. Dat werkt, maar leg je hem gewoon naast je, dan ga je ongetwijfeld een aantal uren van je vrije avond spenderen aan Instagram en Facebook.

Schrijf alles op

Dit is zo belangrijk! Alles wat je opschrijft, dat zit niet in je hoofd. Wanneer je eindelijk dat dagje of avondje vrij bent, dan wil je niet bezig zijn met wat je morgen of volgende week allemaal moet doen, want dan heb je nooit rust. Schrijf in je agenda wat er allemaal moet gebeuren en leg deze weg. Zo heb je al deze informatie niet meer in je hoofd.

Bezoek nieuwe plaatsen

Ga eropuit en ga eens naar plaatsjes waar je nog nooit bent geweest. Zo kom je uit je dagelijkse sleur en zal je door de afleiding de dingen die je moet doen sneller los kunnen laten. Je bent er even uit en dat hoeft helemaal niet ver weg te zijn. Ook in je omgeving zijn er vast nog wel plekken waar je nooit of bijna nooit komt. Door niet continu op verplichtingen en werk gefocust te zijn, ga je ineens allerlei mooie dingen zien, waar je eerder misschien aan voorbij gelopen zou zijn. 

Spaar voor jezelf

Het is ook leuk om elke week of maand een klein bedragje voor jezelf opzij te zetten. Je kunt ermee doen wat je wilt, als het maar voor jezelf is. Dit geeft je ook een voldaan gevoel, je hebt er zelf hard voor gewerkt en gaat er nu wat leuks mee doen. Zo investeer je in tijd voor jezelf en geef je jezelf een beloning. 

Durf nee te zeggen

Je hoeft je niet verplicht te voelen om altijd overal maar bij te zijn. Het is heel normaal als je eens iets voor jezelf wilt doen. Je kunt niet overal 100% energie in steken, soms moet je keuzes maken. Wat is voor jou belangrijk? Het is soms lastig om nee te zeggen tegen iemand, maar je kunt niet iedereen te vriend houden.

Geniet van al het mooie om je heen, het leven is te kort om alleen maar te stressen en te vliegen! 

Liefs Tina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *